Znajdź mnie na FacebookuSubskrybuj kanał RSS z przepisami
„O głodzie pracować nie wypada. ” — Hipokrates
Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej

Czas przygotowania: 2 godziny

Przepis na: 1,5 litra

Koszt:średnio (ok. 10 - 20 zł)

Dodałem dnia: 2011-07-03

Moja ocena tego dania:******

Od fasoli szparagowej półki się obecnie uginają - trzeba to wykorzystać.

Składniki:

  • wywar mięsny lub warzywny
  • 300 g fasolki szparagowej, z usuniętymi końcówkami, pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 - 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka koperku, posiekanego
  • 1 łyżka naci pietruszki, posiekanej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotowany wywar odcedzam, odławiając z niego dwie marchewki.
  2. Garnek z w wywarem doprowadzam do wrzenia i wrzucam fasolkę szparagową. Gotuję ją 10 minut na średnim ogniu.
  3. W tym czasie na patelni rozgrzewam masło, dorzuam cebulę i podsmażam ją 3 - 4 minuty.
  4. Po 10 minutach gotowania fasoli dorzucam ziemniaki i gotuję wszystko dalej przez kolejne 5 - 8 minut.
  5. Zupę zdejmuję z ognia, dodaję zieleninę oraz ugotowaną, pokrojoną marchew.
  6. Całość zabielam śmietaną oraz doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Porada:

Do zupy można wkroić plastry dobrej szynki.


Podobne przepisy

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz. Pola z gwiazdką są wymagane.

Nick: *  
E-mail:     (tylko do mojej wiadomości)
WWW:    
Komentarz: *  
Oblicz: *  4 + 3 =  wpisz wynik jako liczbę, np. 5
 
© PrzepisyNaZupy.pl - prywatny blog kulinarny          2009 - 2014