Znajdź mnie na FacebookuSubskrybuj kanał RSS z przepisami
„Kto nie je zupy, ten umrzeć musi” — Heinrich Hoffmann
Zupa soczewicowa

Zupa soczewicowa

Czas przygotowania: 2 godziny

Przepis na: 1,5 litra

Koszt:tanio (poniżej 10 zł)

Dodałem dnia: 2010-09-01

Moja ocena tego dania:******

Gęsta zupa z soczewicy może nie jest szczególnie fotogeniczna (a już zwłaszcza na moich niemrawych zdjęciach), ale jest smaczna, zapychająca i na pewno urozmaicająca domowe menu. W sam raz na jednodaniowy obiad.

Składniki:

  • bulion mięsny
  • 150 g suchej soczewicy (czerwonej, zielonej, żółtej)
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 - 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka naci pietruszki
  • 3/4 łyżeczki kminku
  • 1 - 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Gotuję wywar, odcedzam, odławiam dwie marchewki i kawałek pietruszki oraz kawałek mięsa (jeśli jest). Garnek z powrotem wstawiam na palnik.

Soczewicę płuczę pod bieżącą wodą i od razu wrzucam do wrzącego bulionu. Czas gotowania soczewicy bywa różny dla róznych gatunków tej rośliny. Czerwoną gotuję do 10 minut, zieloną kilkanaście minut dłużej.

W tym czasie na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam posiekaną cebulę i czosnek.

Gdy soczewica już zmięknie do zupy dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuję dalej do 10 minut. Następnie dorzucam do garnka zawartość patelni, koncentrat z pomidorów i "pokostkowaną" marchewkę i pieruszkę (odłowione z bulionu). Jeśli wywar gotuję na kawałku mięsa bez kości, wówczas również je - oczywiście pokrojone w kostkę - wrzucam do zupy. Zagotowuję wszystko jeszcze raz i zdejmuję z ognia.

Ostatnim etapem jest już tylko doprawienie: solą, pieprzem, kminkiem i zieleniną.

Podawanie:

Z chlebem, z natką pietruszki.

Porada:

Koncentrat można zastąpić puszką pomidorów. Wtedy pomidory duszę wraz z cebulą i czosnkiem do ich rozpadu.

Komentarze (4)

2010-04-09, qcharkaJa zawsze dodaję warzywa pokrojone w krótkie słupki. Fajniej wyglądają. ;)

2011-03-08, lu^Ja zamiast kapusty świeżej używam kwaszonej:D Należy ją pokroić i ugotować w osobnym garnku, dodać pod koniec;D zapewni odpowiednią "kwaśność" bez potrzeby dodawania cytryny;D

2012-08-11, kajaMówiąc "kminek" chyba masz na myśli kumin czyli kmin rzymski, bo to chyba najbardziej pasuje do soczewicy?

2012-09-13, mayamiA jednak użyta w przepisie przyprawa to kminek zwyczajny, a nie kmin rzymski. http://www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=1100 Po smaku zupy stwierdzam, że kminek pasuje jak najbardziej ;)

Dodaj swój komentarz. Pola z gwiazdką są wymagane.

Nick: *  
E-mail:     (tylko do mojej wiadomości)
WWW:    
Komentarz: *  
Oblicz: *  7 - 4 =  wpisz wynik jako liczbę, np. 5
 
© PrzepisyNaZupy.pl - prywatny blog kulinarny          2009 - 2014