Znajdź mnie na FacebookuSubskrybuj kanał RSS z przepisami
„O głodzie pracować nie wypada. ” — Hipokrates
Oponki z serem

Oponki z serem

Czas przygotowania: 1 godzina

Przepis na: 40 - 50 sztuk

Koszt:średnio (ok. 10 - 20 zł)

Dodałem dnia: 2011-06-21

Moja ocena tego dania:******

Są takie dania lub wypieki, które robi się rzadko, a zapadają w pamięć na dobre. Wśród nich są na przykład oponki, zwane w moim domu zawsze obwarzankami, zrobione z ciasta serowego. Są dość tanie i szybkie do wykonania, wychodzi ich mnóstwo i są rewelacyjne.

Niektórzy lubią je tylko na świeżo, tuż po usmażeniu, inni - w tym ja - lubią je na drugi dzień, gdy są już gumowate. :-) Oto przepis na prawdziwe oponki.

Składniki:

  • 400 g chudego twarogu
  • 400 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 - 3 łyżki octu spirytusowego
  • sól
  • 2 kostki smalcu

Przygotowanie:

  1. Ser mielę dwukrotnie albo częściej przeciskam przez praskę - szybciej, czyściej.
  2. Jaja z cukrem miksujem na gładko, dodaję ser i miksuję aż nie będzie grudek.
  3. Dosypuję mąkę, sodę, szczyptę soli, ocet, chwilę dalej miksuje. Następnie ciasto ugniatam ręcznie na gładko. Na pewno będzie się troszkę kleić, więc bez przesady z mąką, ważne żeby było stabilne i o ładnej konsystencji.
  4. Dzielę ciasto na 3 części, każdą z nich wałkuję w cienkie (średnicy 1 - 2 cm) rulony, wycinam z nich ok. 10 cm długości kawałki i każdy sklejam w kształt oponek.
  5. Na patelni roztapiam smalec - tyle, by obwarzanki pływały w tłuszczu. Zazwyczaj wystarcza 1,5 kostki. Nie oszczędzam "dietetycznie" na smalcu - to naprawdę ma pływać! Inaczej się przypalą i będzie jeszcze mniej zdrowo...
  6. Na gorący tłuszcz wrzucam oponki, po zarumienieniu przekładam na drugą stronę. Obwarzanki smażą się dość szybko, zatem uważam by ich nie przypalić.

Podawanie:

Ze szklanką gorącego mleka, posypane cukrem pudrem, z dżemem.

Porada:

Obwarzanki można wycinać szklanką i kieliszkiem z rozwałkowanego ciasta - będą miały bardziej dopracowany kształt.

Z ciasta twarogowego ciasta można swobodnie tworzyć inne kształty: warkocze, kulki, serca i inne.


Podobne przepisy

Komentarze (6)

2010-02-03, laghurWyglądają smakowicie, muszę w końcu się zebrać i je zrobić, aż wstyd, że nigdy ich jeszcze nie jadam O.o, a pączki uwielbiam!

2010-02-03, goscwlasnie je zrobilam i sa swietne!!!pierwsza rzecz z wypieków ktora mi sie udala:-) pozdrawiam

2010-11-17, arek123zajefajne oponki bardzo smaczne pozdrawiam

2011-01-24, beznickulepiej*(:dobre te obarzanki nigdy takich jeszcze nie jadłem:)* *(:POZDRO:)*

2011-02-23, lolekZajebiste te oponki. Ide se zrobić kolejno micha

2011-09-30, tomispoko przepis !!!!!!

Dodaj swój komentarz. Pola z gwiazdką są wymagane.

Nick: *  
E-mail:     (tylko do mojej wiadomości)
WWW:    
Komentarz: *  
Oblicz: *  5 + 3 =  wpisz wynik jako liczbę, np. 5
 
© PrzepisyNaZupy.pl - prywatny blog kulinarny          2009 - 2014