Znajdź mnie na FacebookuSubskrybuj kanał RSS z przepisami
„Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne albo tuczy” — Alexander Woolcott
Kaczka pieczona z jabłkami i cebulę

Kaczka pieczona z jabłkami i cebulę

Czas przygotowania: 2 godziny + 24 godziny czekania

Przepis na: 4 porcje

Koszt:drogo (powyżej 30 zł)

Dodałem dnia: 2010-11-20

Moja ocena tego dania:******

Miała być gęś (bo właśnie na nie trwa sezon), ale w sklepie były tylko kaczki. W dobrej cenie nawet, więc się skusiłem. W pieczeniu drobiu nie mam wielkiego doświadczenia, wyszło jednak bardzo smacznie. :-)

Może ktoś z odwiedzających ten blog ma inne pomysły na pieczony drób?

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 150 ml oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 2 jabłka
  • 25 g (2 - 3 łyżki) mieszanki przypraw (np. mieszanina tymianku, rozmarynu, papryki słodkiej, bazylii, oregano, kminku, lubczyku, cukru lub podobna)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, smalec

Przygotowanie:

Kaczkę myję i ćwiartuję na kawałki (nogi, piersi z żeberkami, skrzydełka) przy pomocy nożyc kuchennych lub tasaka. Będę piekł ją w kawałkach.

Przygotowuję marynatę: olej mieszam z przyprawami, doprawiam sokiem z cytryny. Dodaję też posiekany drobno czosnek. Mięso zalewam marynatą i dokładnie ją nacieram. Pojemnik z miesem przykrywam i odstawiam do lodówki na 24 godziny.

Następnego dnia obieram cebulę (kroję w piórka) i jabłka (w kostkę). Mięso wraz z marynatą oraz skrojonymi właśnie jabłkami i cebulą przekładam do większej brytfanny, po drodze soląc nieco. Na wierzch układam kilka cienkich plastrów smalcu.

Nagrzewam piec do 190'C. Piekę kaczkę około 80 minut, podlewając sosem od czasu do czasu.

Podawanie:

Z ziemniakami i surówką.

Komentarze (2)

2010-11-22, magMoja matka gęsinę i kaczynę zawsze nadziewa mielonym mięsem z przyprawami. A ja mam doświadczenie tylko z pospolitym kurczęciem - co go zawsze dobę wcześniej smaruję mieszanką przypraw (w zależności co w domu i na co mam smaka), pod skórę też wpycham masło, mieszankę, a do brzucha czosnek. I tak to sobie stoi w lodówce. Przed pieczeniem dodatkowo obsmarowuję masłem i po pół godziny z każdej strony piekę w wysokiej temperaturze - hojnie oblewając powstałym sosem. Później zmniejszam temperaturę, przykrywam folią i piekę jeszcze godzinę. Soczyste to to wychodzi jak diabli :D

2010-12-08, Hankaa ja piekę kaczkę w całości.Dzień wcześniej nacieram ją czosnkiem z solą,do środka układam ciasno pokrojone /nie obierać ze skórki/ pomarańcze.Spinam dokładnie wykałaczkami i tak czeka w lodówce do następnego dnia.Piekę w gęsiarce bez dodatkowego tłuszczu lub rękawie do pieczenia.Kaczkę piekę tyle minut ile waży w temp.160.Jeśli piekę w rękawie to pod koniec pieczenia przekłuwam rękaw w kilku miejscach aby mięso przyrumienić.Wszyscy mówią,że wychodzi pyszna.

Dodaj swój komentarz. Pola z gwiazdką są wymagane.

Nick: *  
E-mail:     (tylko do mojej wiadomości)
WWW:    
Komentarz: *  
Oblicz: *  3 + 3 =  wpisz wynik jako liczbę, np. 5
 
© PrzepisyNaZupy.pl - prywatny blog kulinarny          2009 - 2014